Het zou namelijk beter zijn om alvast de denkrichting van de markt goed te begrijpen dan te wachten tot een marktverslag over dé marktomslag.
Dit verslag gaat nu over de marktomslag.
In de Europese industrials grafiek (niet getoond) werd de stijgende trendlijn langs de correctiebodems van de afgelopen twee jaar begin augustus neerwaarts gebroken. Deze technische verslechtering deed zich eerder voor in juni 2011 en november 2007. In beide situaties gingen kort hierna de aandelenindices wereldwijd volledig onderuit.
In de technische analyse geldt de aanname dat de geschiedenis de neiging heeft tot repeterend gedrag. We zijn dus andermaal gewaarschuwd.
Marktomslag op wereldschaal
Maar hoe betrouwbaar is deze waarschuwing? Een blik op de koersontwikkeling van de MSCI USD World Index suggereert dat de marktomslag op wereldschaal verder gaat dan alleen in een cyclische Europese sector.
Hiervoor zijn een aantal redenen. In de eerste plaats blijkt een trendlijn langs de correctiebodems van februari en april dit jaar te zijn gesneuveld. Dit voorspelt overigens niets, behalve dan een verandering van richting.
In de tweede plaats is het proces van vraag en aanbod in de aandelenmarkt veelzeggend: zolang er sprake is van opeenvolgende hogere bodems in de koersgrafiek kan feitelijk worden vastgesteld dat de marktparticipant bereid is om tegen hogere prijzen te investeren. De reeks van hogere toppen maakt tegelijkertijd duidelijk dat het aanbod telkens langer wacht met verkopen. Maar op 4 juli blijkt vooralsnog het hoogste koersniveau op wereldschaal bereikt.
De eerste daling werd opgevangen door een bodem die ongeveer gelijk lag aan het koersniveau voorafgaand aan de rally naar de top. Nog niets aan de hand dus. Na een nieuwe terugval gevolgd door een nieuwe herstelpoging boven dit koersniveau blijkt de vraagzijde er niet meer in te slagen om de beurskoers op te stuwen naar de top. Het aanbod kreeg klaarblijkelijk haast met als resultaat lagere toppen.
Vrije val
Hierdoor tekent zich een kop-en-schouderpatroon af. Dit is de meest bekende en betrouwbare trendomkeerformatie uit de technische analyse. Zodra de kopers zich niet meer melden rond de meest recente bodems, kan er worden gesproken van een kopersstaking. Een klein beetje aanbod is dan al voldoende om de neklijn te doorbreken, waardoor de trendomslag wordt geformaliseerd. Meestal is een vrije val dan het gevolg.
Het fundamentele excuus voor de ‘sell-off’ was vermoedelijk de sterke daling van de Chicago inkoop-managersindex van 62,6 in juni naar 52,6 in juli, terwijl de consensus een cijfer van 63,5 verwachtte. De daling blijkt de scherpste daling te zijn in één maand tijd sinds de uitbarsting van de financiële crisis in oktober 2008.
Maar ook de aangekondigde sancties tegen Rusland, de wanbetaling van Argentinië en de vrees voor een spoedige renteverhoging als gevolg van beter dan verwachte Amerikaanse economische groeicijfers werden aangevoerd als oorzaak.
De technische analyse in de vorige publicatie maakte al duidelijk dat het sentiment aan het kantelen was.
Edward Loef is een onafhankelijk technisch analist en in de VS geregistreerd als Certified Financial Technician bij de International Federation of Technical Analysts (IFTA).