Dit is vooral slecht voor het land zelf, niet zozeer voor beleggers in Argentijnse obligaties.
Dat zegt Maarten-Jan Bakkum, beleggingsstrateeg opkomende markten bij ING Investment Management.
‘Het is slecht nieuws voor het land omdat kapitaalstromen opnieuw zullen opdrogen. Dit zal de peso verzwakken, inflatie zal stijgen en de groei zal verder onder druk komen.’
Argentinië staat weer officieel te boek als wanbetaler nadat onderhandelingen in de VS over de herstructurering van oude, niet gesaneerde schulden, donderdag mislukten. De kans op een deal later dit jaar blijft nog wel reëel, wat de druk weer zou doen afnemen, zegt Bakkum.
Regeringswissel
‘En de belangrijkste reden waarom de koersen van Argentijnse obligaties en aandelen nog niet in elkaar storten, is dat er algemeen verwacht wordt dat er een regeringswissel gaat komen volgend jaar met daarna een meer orthodox economisch beleid.
Na de regeringen van Nestor en Cristina Kirchner, die vooral uitblonken in marktonvriendelijk beleid, is er veel ruimte voor verbetering. Daar houden beleggers zich nu aan vast.’
Enkele van ‘s werelds grootste hedgefondsen, zo meldt de Financial Times, hebben vooruitlopend op een mogelijk economisch herstel al flinke aandelenposities ingenomen. Het gaat daarbij om aandelen van banken, energie- en telecombedrijven.
Wat aandelen betreft heeft ING IM geen exposure naar Argentinië. ‘Aan de obligatiekant is er wel exposure, maar alleen naar de obligaties die onder de Argentijnse wet vallen en die niet direct geraakt worden door het juridische gevecht in de VS’, aldus Bakkum.
Fidelity
Steve Ellis, portfolio manager emerging market debt van Fidelity Worldwide Investment, verwacht dat de invloed van de ‘selective default’ op andere markten vrij beperkt zal zijn.
‘Dit is een zeer technische rechtszaak in de VS en een uitzonderlijke situatie. Argentinië was jarenlang geïsoleerd van de internationale kapitaalmarkten, zodat we niet verwachten dat dit betalingsverzuim de mondiale kapitaalstromen zal verstoren. Mocht Argentinië echter langere tijd in gebreke blijven, dan zal dat negatieve gevolgen hebben voor de Argentijnse economie.’