Quantcast
Channel: Investment Officer
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256

'Financiële sector verliest nog eens 15.000 banen'

$
0
0

Dit komt overeen met 6 procent van het totaal.

Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV in een nieuw rapport dat vandaag verschijnt, op basis van eigen cijfers en die van onder meer het CBS en de sector.

De klappen vallen overwegend bij mbo-beroepen. Bovendien verandert het banenaanbod van de sector ingrijpend, zegt Kees van Uitert, de auteur van het rapport. 

Een inhaalslag

Op mbo-niveau verdwijnt zelfs circa 15 procent van het banentotaal. Het gaat dan om ondersteunende functies die vervallen door de oprukkende automatisering en digitalisering van loketten, zoals de administratief medewerker en de baliemedewerker. ‘En daar had al een “shake-out” plaatsgevonden’, zegt Van Uitert. 

De werkgevers die het diepst gaan snijden zijn verzekeraars, vanwege het verdwijnen van levensverzekeringen. Achmea kondigde vorig jaar al aan 4000 banen te schrappen. ‘Ze maken nu een inhaalslag. De banken waren op dit front eerder begonnen.’ 

Geografisch zijn vooral perifere gebieden zoals Groningen, Drenthe en de Achterhoek kwetsbaar: banken en instellingen blijven regiokantoren sluiten en concentreren zich op het hoofdkantoor.

Meer werk

De banenkrimp tot aan 2019 neemt niet weg dat er op hogere niveaus veel nieuwe functies bij komen. Mensen met hbo-plusniveau hebben verrassend goede kansen. Ook aan de onderkant blijven ‘ handjes’ nodig voor het lichte administratieve werk. ‘De zandlopervorm van het functiegebouw wordt steeds extremer’, aldus Van Uitert. De middelbaar gekwalificeerde komt in de verdringing. 

Er is vooral een tekort aan mensen in de meer hoogwaardige ICT-disciplines, zoals webdevelopers en beveiligingsspecialisten, maar ook aan mensen die klantgedrag analyseren op basis van ‘big data’, surf- en sociale-mediagegevens. Verder zullen instellingen hun toezicht en controle moeten versterken, onder druk van toezichthouder AFM en nieuwe wetgeving. Daarmee ontstaat er steeds meer werk voor de actuaris, de fiscalist en de accountant.

Slechte publiciteit

De snelle omslag brengt het gevaar mee dat vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten. De sector heeft volgens Van Uitert ‘een deltaplanscholing’ nodig om zijn populatie klaar te stomen voor de nieuwe, hogere functieniveaus. Zo dicteert de Wet op het financieel toezicht nieuwe diploma-eisen voor financiële adviseurs. Het UWV schat dat de komende twee jaar 40.000 tot 60.000 werknemers daardoor bijscholing nodig hebben. 

Een complicerende factor is dat veel jong talent afgeschrikt wordt door de slechte publiciteit rond de financiële wereld. Zo is het aantal aanmeldingen voor de opleiding commercieel medewerker sinds 2008 met 65 procent teruggevallen, terwijl de stagekansen in die richting goed zijn. Banken en verzekeraars verwachten daardoor in de nabije toekomst grote tekorten voor vervolgopleidingen. 

Productiviteit omhoog

‘Jongeren spiegelen hun studiekeuzes aan het beeld van vandaag, terwijl ze zich moeten richten op het beeld van vier of vijf jaar later’, zegt Van Uitert. 

Al met al heeft de automatiseringsslag zijn uitwerking niet gemist: de financiële wereld mag dan tienduizenden banen armer zijn geworden, als percentage van het nationaal inkomen is ze gegroeid van 6,5 procent naar 8,3 procent. Conclusie: de productiviteit is er omhooggeschoten.

Copyright: Het Financieele Dagblad, 30 juli 2014 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14256