Sommige beleggers stappen in esoterische categorieën als leveraged loans, omdat dat tenminste nog iets oplevert, anderen zoeken hun heil in alternatieven als hedge funds.
Traditioneel zijn vastrentende waarden een vast onderdeel van een strategische allocatie of modelportefeuille. Nu het rendement op dit deel de inflatie niet eens goed maakt, is dat dan nog wel een goed idee?
Het antwoord is ja. Vastrentende waarden horen in een gediversificeerde portefeuille. Aandelen zijn meestal de motor van het rendement, maar de risico's zijn navenant. Als de economie een keer vastloopt en de aandelenkoersen dalen, dan vlucht men altijd weer in overheidsobligaties. Gaat een bedrijf failliet, dan staat de aandeelhouder altijd met lege handen. Om risico's te balanceren is het daarom altijd aan te raden om zowel in vreemd als eigen vermogen te beleggen.
De permanente premie van illiquiditeit
Blijft het punt van de lage rente en de dure bedrijfsobligaties. Wat zijn nu nog de mogelijkheden om toch rendement te maken op vastrentende waarden? Het antwoord ligt in het gebruik maken van illiquiditeit.
Als je als belegger voldoende zitvlees hebt, en niet hoeft te verkopen in tijden van stress (zoals verzekeraars en pensioenfondsen vaak wel moeten doen), dan biedt illiquiditeit een soort permanente premie, die een aantrekkelijk rendement levert. Asset-backed securities zijn een categorie die die premie in zich heeft.
ABS
Asset-backed securities (ABS), obligaties gedekt door onderpand, zijn weliswaar minder liquide dan overheids- of bedrijfsobligaties, maar zijn zoals gezegd gedekt door onderpand en hebben, heel belangrijk, vaak een variabele coupon. De meeste beleggers weten niet dat er geen verliezen zijn geleden op Europese ABS in de afgelopen jaren, inclusief de crisis. En mocht de rente stijgen, dan gaat de prijs van deze obligaties niet omlaag, en stijgt de coupon zelfs!
In tijden van 'risk-off', de benaming van professionele beleggers voor de tijden dat de prijzen van risicovolle beleggingen dalen, zullen de prijzen van ABS (sterk) dalen door sentiment en illiquiditeit. Als de onderliggende leningen, bijvoorbeeld hypotheken of MKB leningen, echter gewoon rente en aflossing blijven betalen, dan maakt de belegger zijn rendement en bij aflopen van de looptijd krijgt hij zijn geld terug.
Ook al is de rente bijzonder laag, er zijn toch nog steeds mogelijkheden om een aantrekkelijk rendement te behalen op vastrentende waarden. Niet door maar meer risico te nemen, maar door de bijvoorbeeld een premie voor illiquiditeit op te strijken. Als je maar geen 'forced seller' bent in slechte tijden, kan je op deze manier een mooie 'vast'-rentende belegging realiseren.
Daan Potjer is COO van Dynamic Credit en Lid van de Raad van Advies van BA van Doorn & Comp.